Zakaj se podjetniki (ne) izobražujejo?

Avtor

Jana Jan

Podjetnik je tako obremenjen z opravljanjem svoje osnovne dejavnosti, da mu za pridobivanje poslovnih veščin enostavno zmanjka časa. To še ne pomeni, da se popolnoma nič ne izobražuje. Izobražuje se takrat, ko mora rešiti določen problem. Oziroma drugače povedano, ne izobražuje se na zalogo, ampak v trenutku potrebe. In v tem jaz osebno ne vidim nič slabega.

Kako pa se vi izobražujete? Najverjetneje, kot večina ostalih podjetnikov - s samoizobraževanjem na način, da iščete informacije po spletu, s prebiranjem raznih strokovnih člankov, sprašujete po forumih. Redko pa se udeležite seminarjev. Zakaj? Zato, ker iščete konkretno praktično znanje za rešitev vaših težav v podjetju. Tega pa na seminarjih, ki so običajno zelo široko zastavljeni, pripravljeni za heterogeno ciljno publiko, ne dobite. Problem takega samoizobraževanja pa je, da podjetniku vzame zelo veliko časa, saj je brskanje po spletu in podobne aktivnosti, zelo zamudno. In tako se podjetnik lahko znajde v težavah, ki lahko tudi ogrozi obstoj njegovega podjetja.

Dejstvo pa je, da večina podjetnikov se niti samoizobražuje ne.  Zmotno so prepričani, da je dovolj, da znajo opravljati svojo dejavnost, na primer pleskati, za vse ostalo bo že računovodja poskrbel. Žal pa ni tako. Podjetnik bi moral imeti zelo široko znanje s področja poslovanja, ki ga je potrebno stalno izpopolnjevati.

In kakšna bi lahko bila rešitev, ki bi pomagala priti podjetnikom hitro in učinkovito do potrebnih praktičnih znanj? V tujini se podjetniki zelo veliko poslužujejo samoizobraževanja s pomočjo raznih kratkih »online course«-ov, kjer dobijo točno določena znanja, kako kaj narediti. Ravno pred kratkim sem prebrala zanimiv članek o dekletu, ki je začela svoj posel popolnima iz nič, vse na podlagi samoizobraževanja preko spletnega portala lynda.com, katerega se za potrebe svojega posla še vedno poslužuje nekajkrat na teden, tudi samo za 15 minut če je potrebno.  In v tem je po mojem mnenju prihodnost podjetniškega izobraževanja. In prav zaradi teh potreb je nastal tudi portal Neda, ki je namenjen prav vam, podjetnikom, da vam olajša dostop do potrebnih znanj, predvsem pa omogoča hitro reševanje vaših problemov.

Še ne poznate Nede? Preverite, kako vam Neda lahko pomaga na vaši podjetniški poti!

Ned