Nasvet strokovnjaka: Mali davčni zavezanec in poslovanje s tujino

Avtor

Jana Jan

Gregor sprašuje: Sem normiranec in nisem zavezanec za DDV, niti atipični. Ponujam storitve drugim fizičnim osebam iz EU. Do sedaj sem dobil informacijo, da bi se moral registrirati kot atipični zavezanec za DDV za izdajanje računov fizičnim osebam v EU izven Slovenije. Ali to drži?

Odgovor: Če izdajate račune samo fizičnim osebam v EU, je zahteva po pridobitvi posebne identifikacijske številke za DDV, s katero postanete atipični davčni zavezanec, odvisna od vrste storitve, ki jo opravljate.  V večini primerov pridobitev posebne identifikacijske številke ni potrebna, obvezna pa je v primeru, če opravljate digitalne storitve fizičnim osebam v EU. V tem primeru morate obračunati DDV po stopnjah, ki veljajo v državi prejemnika storitve. Med digitalne storitve sodijo elektronske in telekomunikacijske storitve ter storitve radijskega in televizijskega oddajanja.

Naj vas na tem mestu opozorim, da morate postati atipični davčni zavezanec tudi v primeru, če prejemate storitve iz tujine. V tem primeru morate narediti tako imenovano samoobdavčitev oz. obračunati slovenski DDV. Še vedno pa nimate pravice do odbitka DDV.

Še bolj podrobno kdaj in kako postati atipični davčni zavezanec boste našli v video priročniku Mali davčni zavezanec prejema/opravlja storitve v tujini - DDV da ali ne?