Davčne blagajne - kako pridobiti namensko digitalno potrdilo?

Avtor

Jana Jan

Ne glede na to kakšno davčno blagajno boste s 2.1.2016 pričeli uporabljati, boste morali za delovanje svoje davčne blagajne pridobiti namensko digitalno potrdilo na Fursu.

Vlogo za pridobitev namenskega digitalnega potrdila boste lahko od 15.11.2015 oddali preko sistema eDavki. Tisti, ki pa sistema ne uporabljate, pa boste morali za to pooblastiti koga drugega (npr. računovodski servis).

Kako boste za pridobitev namenskega digitalnega potrdila pooblastili drugo osebo?

  1. Na spletni strani FURS-a natisnete obrazec Obrazec za dodelitev in preklic zunanjih pooblastil v sistemu eDavki in ga izpolnite. Primer izpolnjenega obrazca imate navedenega tukaj.
  2. Izpolnjenega pošljite na finančni urad, kjer imate registrirano podjetja.


Če pa že imate pooblaščeno osebo za poslovanje preko sistema eDavki za druge postopke, potem pa je potrebno preveriti ali ste tej osebi dali splošno pooblastilo, ki vključuje tudi druge obrazce. Če ste dali tako pooblastilo, potem vam ni potrebno več nič storiti.

V kolikor boste imeli torej pooblaščeno osebo, potem je s tem delo za vas končano. Pooblaščena oseba pa bo morala nadaljevati postopek pridobitve namenskega digitalnega potrdila.

Osebe, ki pa ste pooblaščene oziroma ste sami uporabniki sistema eDavki pa boste:

  • Od 15.11.2015 dalje oddali zahtevek za pridobitev namenskega digitalnega potrdila (DPR-PridobitevDP).
  • Po oddaji zahtevka boste pridobili referenčno številko in geslo za prevzem digitalnega potrdila.
  • Referenčno številko in geslo boste vnesli v poseben portal na spletni strani Ministrstva za javno upravo (tega portal trenutno še ni) in prevzeli datoteko z namenskih digitalnim potrdilom.
  • Datoteko boste namestili v program davčne blagajne ali v “mini blagajno”.

(Vir: FURS)

Še več o davčnih blagajnah ter gotovinskem poslovanju imate zbrano, vse na enem mestu, v video priročniku Gotovinsko poslovanje in davčne blagajne, ki vam na hiter, enostaven način, z vsemi pripadajočimi vzorci, ponazarja vzpostavitev gotovinskega poslovanja ter uporabo davčnih blagajn v vašem podjetju.