4 nasveti kako začeti s popoldanskim s.p.-jem

Avtor

Jana Jan

Veliko ljudi razmišlja, da bi pustili svojo redno službo in odprli lastno podjetje. Vendar hipna odločitev čez noč ni dobra. Veliko uspešnih podjetnikov je, preden  so pustili svojo redno službo, podjetniško idejo najprej preverilo. To pomeni, da so se poleg svoje redne službe vzporedno ukvarjali tudi z razvojem svoje podjetniške ideje ter jo počasi testirali na trgu. Če se tudi vam že več časa podi po glavi kakšna dobra podjetniška ideja, pa ne veste, kako bi jo realizirali, je tu nekaj nasvetov, kako se zadeve lotiti.

1. Najprej razčistite sami pri sebi, kaj je glavni razlog za ustanovitev lastnega podjetja

Zakaj je dobro, da ustanovite lastno podjetje: morda, ker želite biti sam svoje šef, ker želite preživeti več časa s svojimi otroki, ker hočete biti bolj svobodni pri ustvarjanju, ker  si želite sami razporejati svoj čas,… Odgovor na to, zakaj bi odprli svoje podjetje, je glavni motivator, ki vas bo gnal naprej, ko zadeve morda ne bodo tako rožnate.

2. Pridobivajte nova znanja in delite svoja razmišljanja z drugimi

Iščite vsa potrebna znanja za vaš posel. Lahko preko spleta, udeležujte se organiziranih oblik izobraževanja – seminarjev, webinarjev. Udeležujte se raznih podjetniških srečanj, konferenc. Spoznavajte druge podjetnike. Pogovorite se s kakšnim strokovnjakom ali najemite mentorja, ki vam bo svetoval glede vaše podjetniške ideje in vas spodbujal. Več znanja boste imeli, bolj samozavestnejši boste pri svojem poslu in posledično boste storili manj napak (napake namreč stanejo!).

3. Določite si dnevne cilje

Določite si dnevne, merljive cilje, ki pa naj ne bodo previsoki. Tako boste hitreje videli napredek in bolj boste motivirani ter fokusirani.

4. Ustanovite popoldanski s.p. - ampak!

Preden se “zares” podate v podjetniške vode, ustanovite najprej popoldanski s.p. To je oblika podjetja, ki se je lahko poslužujejo posamezniki, ki so redno zaposleni že nekje drugje. Je idealna oblika za testiranje podjetniške ideje. Kljub temu pa se morate pred samo ustanovitvijo posvetovati s strokovnjakom, da:

  • vam pove kakšne so vaše davčne obveznosti,
  • kakšne so vaše administrativne obveznosti do države,
  • vam pomaga ugotoviti ali za določeno dejavnost morate izpolnjevati kakšne posebne pogoje,
  • vam pomaga pripraviti plan prihodkov in odhodkov,
  • vam svetuje glede trženja in prodaje,
  • ….

Veliko je namreč stvari, ki jih kot novinec na tem področju ne veste, nekdo, ki pa se s tem dnevno ukvarja, pa vam jih lahko takoj strese iz rokava. Zato ne skačite v vodo, kjer je most in ne odkrivajte tople vode. Raje prosite za pomoč strokovnjake, ki so vse te stvari že preštudirali.

Največja napaka podjetnikov, ki jo opažam je, da najprej ustanovijo s.p., kar je seveda zelo enostavno – greš na Ajpes in imaš v 5-ih minutah vse urejeno.  To pomeni, da pričnejo z zadnjim korakom, potem pa ugotovijo, da ideja sploh ne bo šla skozi ali, da sploh ne izpolnjujejo pogojev ali, da finančno ne bodo zmožno zadeve speljati. Rezultat tega so samo stroški, do katerih sploh ne bi prišlo, če bi se že od začetka zadeve lotili tako kot je treba.